• Life & Garden

    Voor uw inspiratie en motivatie

  • Welkom bij Life & Garden Renesse

Zomerbollen

Zomerbollen

Bij bloembollen denken we aan voorjaars-bloeiers als krokussen, narcissen en tulpen. Maar ook voor de zomer is er een flinke keus aan bloembollen. Deze gaan in mei de grond in. Met deze tips kunt u in de zomer en nazomer volop genieten van hun uitbundige bloemen.

Soorten
De bekendste zomerbollen zijn de dahlia's. U vindt ze bij uw tuincentrum in vele soorten en kleuren. Er zijn dahlia's die ruim een meter hoog worden, maar ook mignondahlia's, een kleine soort die tot laat in de herfst bloeit. Vergeet niet de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Andere bekende en minder bekende zomerbollen zijn gladiolen, zantedeschia (calla), eucomis (ananasplant), oxalis (geluksklaver), begonia's, lelies, ornithogalum (vogelmelk) en anemoon.

Planten
Plant de zomerbollen pas na half mei, als de kans op nachtvorst voorbij is. Alleen gladiolen en lelies kunt u eerder planten, die zijn namelijk minder vorstgevoelig. Plant de bollen twee keer zo diep als ze hoog zijn. Dit geldt niet voor dahlia's, die zo moeten worden geplant dat een klein stukje van hun oude stengel net boven de grond uitsteekt.

Plaats
Zomerbollen laten zich uitstekend combineren met vaste planten en eenjarige zomerbloeiers. Zomerbollen voelen zich overal thuis, ook in voedingsarme grond omdat ze in de bol 'reservevoedsel' hebben. Juist als de meeste planten uitgebloeid raken, zijn de bloemen van de zomerbollen op hun mooist. Hier kunt u rekening mee houden bij het uitkiezen van de plaats in uw borders en perken. Geef ze bij voorkeur een zonnige plek, want hoe meer zon, hoe rijker ze zullen bloeien. Tip: zomerbollen zijn ook heel geschikt voor in potten. Zorgt u wel voor een goede afwatering door wat kiezel of potscherven op de bodem te leggen.

Overhouden
Na de bloei haalt u de bollen uit de grond. Bewaar ze koel en vorstvrij en zorg dat ze niet uitdrogen. Dit doet u door ze in een kistje met turfstrooisel of zand te leggen. Geen water geven, want dan kunnen de bollen gaan rotten.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over zomerbollen wilt weten.
Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.