• Life & Garden

    Voor uw inspiratie en motivatie

  • Welkom bij Life & Garden Renesse

Zaden verzamelen voor komend jaar

Zaden verzamelen voor komend jaar

Het kan nog: zaden verzamelen uit eigen (moes)tuin, zodat u volgend jaar gegarandeerd weer plezier zult hebben van uw favoriete bloemen en/of groenten. Of er gratis en voor niks meer exemplaren van zult hebben. Of zodat u altijd een leuk cadeautje in huis heeft voor een andere tuinliefhebber. Tips & tricks voor een rijke ‘oogst’, van bijvoorbeeld Salvia’s, zonnebloemen en tomaten…

Algemene spelregels

  • Kies een droge dag, waarop de te verzamelen zaden ook droog zijn.
  • Kies echt rijpe, dus droge en dorre zaden.
  • Wanneer u de keuze heeft uit het zaad van meerdere planten van dezelfde soort, verzamel dan de zaden van de plant die het meest gebloeid heeft of die er het gezondst uitziet. Is het verschil tussen de planten niet zo groot, neem dan voor de zekerheid van verschillende planten wat zaden.
  • Is het zaad lastig af te knippen, zonder de zaaddozen of -hulzen al bij voorbaat leeg te schudden? Neem dan een plastic zakje of grote envelop, vouw deze om de stengel met de zaden, knip deze af en draai het zakje of de envelop met zaden en al op z’n kop.
  • Nu is het tijd het kaf van ‘het koren’ (de zaden) te scheiden. Leg of schud de verzamelde zaaddozen of -hulzen op een opengeslagen tijdschrift of krant, een ondiepe schaal of dienblad. Verwijder met een schaar en/of de hand alle stengels, blaadjes, dorre hulzen en eventuele beestjes. Of doe ze in een koffie- of koekblik, deksel erop en flink schudden, zodat de zaden al vanzelf van hun hulzen, dozen en plantresten gescheiden worden. Keer het blik om boven een zeef op een plastic bakje of kookpan, zodat alleen de zaden in het bakje of de pan vallen.
  • Giet of schud de zaden vervolgens in een koffiefilter om ze makkelijker in een papieren zakje of envelop te kunnen doen en zet daar de naam van de plant op. Zorg ervoor dat de zaden op dit moment echt helemaal droog en zo schoon mogelijk zijn om het risico op schimmels te voorkomen. Bewaar ze nooit in plastic, want de zaden moeten kunnen ‘ademen’.
  • Bewaar de zaden in een koele, droge en donkere ruimte. Vergeet u ze volgend voorjaar per ongeluk op tijd tevoorschijn te halen en te zaaien? Geen nood: de meeste zaden blijven nog wel twee jaar goed.

Groentezaden

  • Bij vruchtgroenten als tomaten, komkommers, paprika’s, courgettes en pompoenen werkt het net iets anders. Kies een goed rijpe vrucht en snijd deze open. Pak een bakje met een laag keukenpapier erin en wip de zaden met een mesje uit de vrucht. Laat ze minstens een paar dagen goed drogen en verwijder dan met de hand of met een nieuw vel keukenpapier het ingedroogde vruchtvlees. Bewaar ze vervolgens in een papieren zakje of envelop in een droge, koele en donkere ruimte.