• Life & Garden

    Voor uw inspiratie en motivatie

  • Welkom bij Life & Garden Renesse

Een nostalgische tuin met hortensia's

Een nostalgische tuin met hortensia's

Hortensia kent veel variëteiten: van boom tot bodembedekker en met bloemen in scherm-, bol-, of pluimvorm. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië. Grappig genoeg geeft hortensia ons juist een nostalgisch Hollands gevoel. Op ‘het land waar het leven goed is’, blijkt hortensia een onontbeerlijk element, in een boerentuin ontbreekt hij nooit. Hortensia staat voor puur natuur, simpel en eerlijk en is mateloos populair.

Hortensia is een plant met heel veel pluspunten. Hij is erg sterk en vrijwel ongevoelig voor ziektes. Hij is zowel een perfecte tuin- als een potplant en bovendien een rijke bloeier. De nieuwe generaties hortensia bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar, en blijven dat doen, ook als je ze snoeit. Daarnaast is de plant erg makkelijk in het onderhoud. Eigenlijk is voldoende water het belangrijkste bij deze plant. Hortensia's drinken en verdampen veel. Geef grif toe aan deze gulzige drinker, vooral in het voorjaar en in de zomer. Als je er voor zorgt dat de grond goed waterdoorlatend is, bijvoorbeeld met wat hakselmateriaal, trakteert hij je op wolken van sneeuwwit tot ijsblauw van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood. Vind je het gek dat het assortiment steeds uitgebreid wordt?
 

Gek op je hortensia? Geef haar het beste plekje in de tuin!

  • De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) voelt zich prima op een zonnige plaats. Geef haar wel regelmatig water in de zomermaanden. Deze nazomerbloeier verkleurt van wit naar heel licht roze of lichtgroen.
  • Een jaarlijkse snoeironde in de winter geeft een rijke bloei met grote bloempluimen. Het moderne sortiment staat ook nog eens stevig op zijn tak.
  • De bol- of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, als de grond maar enigszins vochtig is.
Er zijn ook schermbloemige (dit noemen we ook Teller- of schotelbloemigen) varianten.
  • De macrophylla houdt niet van jaarlijkse snoei. Maar elke vijf jaar een rigoureuze verjongingssnoei in de winter is geen probleem. Het jaar na die snoei is de plant minder bloemrijk, maar daarna herstelt de plant zich weer.
  • Hortensiasoorten zoals de Annabelle zijn bekend om hun enorme bollen witgroene bloemen. Deze Hydrangea arborescens is afkomstig uit Noord-Amerika en heeft een groot, dun blad. Als je ze in de zon zet, zorg dan voor voldoende vocht.
  • Door in het voorjaar te snoeien, worden de stelen dikker en steviger. In principe snoei je de Annabelle eenmaal per jaar en dan bij voorkeur tot pakweg tien centimeter van de grond. Doe dit rond begin april, het gevaar voor bevriezing is dan geweken.

Nog wat tips:

  • Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot. Houd wel de grond vochtig.
  • Sommige hortensia’s kun je uitstekend als snijbloem gebruiken. Vraag ernaar als je een hortensia aanschaft.
  • Als het blad slap gaat hangen, ben je waarschijnlijk vergeten water te geven. Doe dat alsnog en je zult zien dat de plant zich snel herstelt.
  • De Koreaanse klimhortensia met de witte bloemen bloeit van juli tot augustus, zelfs op een noordmuur. Na tien jaar is hij wel vier meter hoog. Snoei is eigenlijk niet nodig.