• Life & Garden

    Voor uw inspiratie en motivatie

  • Welkom bij Life & Garden Renesse

7 mooie siergrassen

7 mooie siergrassen

Siergrassen zijn een aanwinst voor elke tuin en mateloos populair, onder andere door de creaties van de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf, die ze steevast met grote groepen vaste planten combineert. In de herfst lichten hun wuivende, ritselende stelen, pluimen en aren op in het strijklicht en in de winter zijn siergrassen prachtig met een laagje dauw of rijp erop. Ze zijn er in tal van soorten en maten, groot en klein, groen, grijs, goudgeel, gestreept of purperrood. Mocht je er nog geen hebben, kom er dan nu een paar uitkiezen in ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude. Je kunt ze in september nog prima planten.

7 siergrassen om nog in september te planten

  1. Blauw schapengras (Festuca glauca); klein, maar fijn en dus ook zeer geschikt voor in een pot, vormt een stevige pol sprieten van zo’n veertig centimeter hoog die ook in de winter grijsblauw blijven. Wil graag een zonnige plek, maar verdraagt ook wel wat schaduw.
  2. Prachtriet (Miscanthus sinensis); een echte blikvanger die wel twee meter hoog kan worden, met sierlijk groen-wit gestreept blad dat in een boog naar beneden hangt. Wil graag een zonnige plek, maar kan ook wel een beetje schaduw hebben. Bloeit in het najaar met witte of roze pluimen.
  3. Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’); krijgt zestig tot tachtig centimeter hoge bloedrode stelen. Wenst een zonnige plek, maar halfschaduw kan ook. Bescherm tegen strenge vorst.
  4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum); hiervan zijn tal van soorten, maar ze krijgen allemaal van die vrolijke ragebollen. Plant op een zonnige plek en bescherm in de winter.
  5. Reuzenvedergras (Stipa gigantea); zoals de naam al aangeeft wordt dit een grote, maar luchtige plant, tot meer dan twee meter hoog. Aan de dunne, hoge stelen verschijnen in de zomer haverachtige aren. Plant op een zonnige plek.
  6. Hakonechloa macra; de naam is bijna niet uit te spreken, maar dit laagblijvende siergras van zo’n dertig tot veertig centimeter hoog is zeer de moeite waard om het geelbonte blad dat in de herfst oranje kleurt. Plant in halfschaduw, aan de voet
  7. van een struik of boom.
  8. Struisriet (Calamagrostis acutiflora); de bekende ‘Karl Foerster’ wordt ook veel door Piet Oudolf toegepast. Het gras gedijt zowel in de zon als halfschaduw en groeit mooi rechtop tot meer dan een meter hoog. Bloeit haverachtig en roze in juni en verkleurt daarna strogeel.

Tip
Snoei de siergrassen pas in het voorjaar terug om in de winter van hun silhouet, beweging en geritsel te kunnen genieten. Tegelijkertijd bieden ze dan in de koude maanden beschutting aan kleine dieren en insecten.